Uncategorized

Опалювальні технології HARK: з яких частин складається камінна піч?

Опалювальні технології HARK: з яких частин складається камінна піч? 2Q== - Камины HARK

Зима добігає кінця. Наступна зима вже не за горами. Деякі люди думають про встановлення дров’яної печі або навіть стаціонарного каміна. На ринку можна знайти безліч різних моделей. Найпростіші – доступні за 300-400 євро. Але який компонент з опису за яку функцію відповідає? Технічного документація і опису, як правило, не допомагають. Описи, брошури і інструкції наведені на технічному жаргоні. Ми постараємося пролити трохи світла на цю тему і пояснити, які компоненти можна знайти на стандартній дров’яної печі і яку функцію вони виконують.

 

корпус

Найбільший компонент печі – це корпус. Корпус можна порівняти з пасажирським салоном автомобіля. Всі інші компоненти згруповані навколо нього і встановлені на корпусі або всередині. Каркас повинен бути виготовлений з високоякісної сталі від 4 мм. Це єдиний спосіб забезпечити достатньо високу міцність і ефективність. Існують також чавунні корпусу печей, хоча ці печі зазвичай мають дуже прості форми в зв’язку з виробничим процесом. Будь то чавун або сталь, в кінцевому рахунку, залишається питанням філософії.

топка

Назва говорить сама за себе. Згорання відбувається саме тут. Є топки зі сталі або чавуну, з футеровкою і без неї. Більшість сучасних камінів футеровані шамотом або вермікулітом. Досить висока температура згоряння може бути досягнута тільки з тонкої керамічної футеровкой. З одного боку, ці високі температури в камері згоряння забезпечують згоряння з низьким рівнем викидів, а з іншого боку, приємний рівень випромінювання, яке випускається через панель камери згоряння. Корпус печі також захищений підкладкою. У разі поломки, частини футеровки топки можуть бути замінені легко і недорого. Каміни, що не мають керамічної футеровки, часто використовують шамот або вермикуліт.

Дефлектор димових газів

Спеціальні пластини в димозбірнику призначені для контролю відводу димових газів і, таким чином, запобігають безпосереднє зіткнення полум’я з димоходом. Вони збільшують опір потоку диму і, таким чином, зменшують швидкість потоку вихлопних газів. Це призводить до підвищення температури в камері згоряння і підвищенню ефективності згоряння (ККД). Залежно від конструкції виробник встановлює одну або кілька дефлекторів.

Фільтр тонкого очищення від диму

Деякі виробники використовують фільтри тонкого очищення для досягнення ще кращих екологічних показників. Hark встановив стандарти з технологією ECOplus. Фільтри перекривають камеру згоряння у напрямку до димоходу. Пил, сажа і забруднюючі речовини осідають на фільтрах. Ці частинки спалюються, коли піч досягає своєї номінальної теплової потужності. Комбінація перегородок і фільтрів димових газів використовується в багатьох камінах і печах Hark .

з’єднання димоходу

Димова труба (труба, до якої підключається димохід) з’єднується з димоходом. За замовчуванням, патрубок димоходу знаходиться зверху печі. Однак у багатьох печах димохід можна підключити або зверху, або ззаду печі.

скло топки

Скло топки закриває камеру згоряння і перешкоджає попаданню диму всередину приміщення. У сучасних печах скло особливо велике, щоб забезпечити безперешкодний огляд вогню. Частина тепла, що виділяється випромінюється через скло камери згоряння. Воно виготовлене з спеціального керамічного скла , здатного витримувати високі температури в камері згоряння. У більшості дров’яних печей частина повітря для горіння подається на скло зсередини. Ця повітряна шторка гарантує, що на скло залишиться чистим і без сажі.

дверцята топки

Двері топки найчастіше використовується, тому її стабільність дуже важлива. Вона не повинна деформуватися при нагріванні, щоб не було витоків диму. У високоякісних печах двері камери згоряння зазвичай виготовляється з чавуну з многоточечним замком, якщо дозволяє конструкція. Двері печі обладнані дотискній пружиною, яка гарантує, що двері не відчиняться сама по собі.

Патрубок для підключення зовнішнього повітря

У сучасному каміні подача повітря для горіння є за замовчуванням. Сучасні низькоенергетичні будинку з високою герметичністю конструкції вимагають подачі необхідного повітря для горіння безпосередньо в камеру згоряння. Тому в будинках з системами вентиляції робота димоходу неможлива без зовнішнього повітря для горіння. З’єднання з зовнішнім повітрям може бути легко підключений через спеціальний патрубок. Це можна зробити через отвір у підлозі або зовнішній стіні. Для підключення зовнішнього повітря для горіння повітря заводять з добре вентильованого нежитлового приміщення (підвал, гараж і тд.) Такий тип підключення зовнішнього повітря продовжить термін експлуатації печі.

облицювання печі

Облицювання печі прикріплюється безпосередньо до корпусу. Ця «оболонка» грає досить незначну роль з точки зору функції. Швидше, облицювання повинна візуально прикрашати піч. Облицювання може бути виготовлена ​​з стеатита, натурального каменю або керамічних кахлів. Прості печі забезпечені тільки металевим облицюванням. Деякі плити або облицювання з стеатита мають велику масу; це означає, що вони особливо великі і товсті. Вони поглинають тепло, коли піч працює, і можуть зберігати її протягом певного періоду часу.

Підкладка або підставка

Якщо сталева піч буде встановлена ​​на підлозі з легкозаймистих матеріалів (наприклад, паркету або ламінату), під неї повинна бути встановлена ​​спеціальна плита, щоб захистити підлогу від летять іскор. Опорні плити доступні в різних формах і розмірах, в залежності від положення або розміру сталевий печі. В принципі, вони можуть бути виготовлені з будь-якого негорючого матеріалу, але найчастіше їх виготовляють зі скла. Це виглядає стильно і практично. Однак панелі під піч повинні бути зроблені з безпечного скла.

Відділ для розігріву або готування

Відсіки для розігріву і приготування їжі можна знайти в багатьох моделях печей. Залежно від конструкції печі, є можливість тримати їжу в теплі або навіть випікати і готувати – такі печі з відділенням для приготування часто називають печами для піци. У топових моделях дійсно можна приготувати піцу, картоплю фрі або хліб. Однак піч повинна бути призначена для випічки і приготування їжі.

декоративна решітка

Дана решітка використовується в разі якщо піч підключена до димоходу через бічний отвір, для прикриття отвору димоходу. На цій решітці також можна розігріти згаслі напої.

Дотискати пружина двері

Піч типу 1 має самозакривних двері топки, яка не дозволяє працювати з відкритою топкою. Найпростіший спосіб зробити це з пружиною. Самозакривних двері дозволяє при певних умовах підключати кілька каменів до однієї тязі димоходу. Дверні пружини зазвичай встановлюються безпосередньо на петлі. В якості альтернативи існують системи пружин дверей, які працюють з пружинами довгого натягу

первинне повітря

Первинне повітря відноситься до повітря для горіння, який подається в камеру згоряння знизу (через решітку для золи). Це потрібно на етапі розпалу й при роботі на вугільних брикетах. На відміну від дерева, вугілля горить від низу до верху. Тому первинне повітря повинен залишатися відкритим протягом усього періоду експлуатації.

Вторинне повітря

Вторинне повітря – це повітря для горіння, який надходить зверху через повітроводи всередині печі або топки. Це потрібно при спалюванні деревини. Багато виробників камінних топок направляють вторинне повітря на скло дверцят камери згоряння. Вторинна подача повітря запобігає утворенню сажі на склі дверцят і в димоході.

третинний повітря

Щоб забезпечити максимально чисте і ефективне згорання дров, третинний повітря вводиться у верхню третину камери згоряння. Додатковий третинний повітря, що подається на задню стінку печі, змушує димові гази знову горіти і, таким чином, знижує викиди забруднюючих речовин. Наявність перфорованого воздуховода в задній стінці каміна дозволяє легко визначити, чи є в каміні додатковий третинний повітря.

Тримачі облицювання

Планки, що утримують кераміку (як випливає з назви), утримують бічні плитки облицювання. Керамічні плити грубки вставляються в утримують планки зверху. Таким чином, елементи облицювання надійно закріплені і не зможуть пошкодитися. Важливо, щоб плитки могли рухатися. Корпус печі розширюється за рахунок нагріву. Якщо плитки були встановлені без зазору, це може привести до натягнення і пошкодження облицювання.

автоматика

Автоматика в каміні передбачає автоматичні регулювання подач повітря в залежності від виставлених налаштувань горіння. Автоматична система горіння складається з датчика температури і капілярної трубки. При високій температурі рідина в капілярної трубці розширюється, перекриваючи подачу первинного повітря. Коли трубка знову остигає, повітряна заслінка відкривається.

обмежувач дров

Обмежувач призначений для запобігання випаданню розпечених частин палива з камери згоряння при відкритих дверцятах камери згоряння. Це решітка, яка стоїть в нижній частині між колосником і склом дверцят. Уловлювач може бути простим листовим металом, трубкою або литий деталлю зі складними прикрасами. У будь-якому випадку обмежувач дров повинен складатися з високоякісного матеріалу. Неважливо, сталь або чавун. Матеріал повинен витримувати постійне тепло в камері.

Залишити відповідь